Kawa jest popularna praktycznie na całym świecie. Spożywanie jej może przynieść korzyści zdrowotne. Świetnie pobudza, a dodatkowo dobrze smakuje.
Od dawna wiadomo, że kawa ma liczne właściwości lecznicze, dlatego wpływa pozytywnie na ludzkie zdrowie. Okazuje się, że ziarna kawy to naturalny surowiec wysoko ceniony przez ludzi z całego świata. Dodatkowo wykorzystywane są w przemyśle farmaceutycznym. Spożywanie kofeiny w umiarkowanych ilościach wpływa pozytywnie na zdrowie. Mowa tutaj o 3-5 kubkach na dobę. Można w ten sposób poprawić koncentrację, zwiększyć sprawność myślenia oraz zmniejszyć zmęczenie psychiczne czy fizyczne. Dodatkowo kawa wpływa pozytywnie na przemianę materii. Istnieje jednak pewna grupa osób, która nie powinna spożywać tego napoju. Mowa tutaj przede wszystkim o kobietach w ciąży. Do tego doliczyć trzeba panie trudno przechodzące okres menopauzy. Kawa pita w dawce przekraczającej 500 mg jest odradzana kobietom stosującym doustne leki antykoncepcyjne.
Kawa z ekspresu ma bardzo dużo zalet. Jeżeli tylko jest taka możliwość, warto wybrać przygotowywanie ulubionego napoju właśnie w ekspresie. Okazuje się, że kawa przygotowywana w ten sposób nie podrażnia żołądka tak, jak parzona w tradycyjny sposób. Wypicie kubka ulubionego napoju zaparzonego po turecku to zupełnie inne doświadczenie niż przygotowanego przy zastosowaniu ekspresu. Trzeba jednak wiedzieć, że różne metody parzenia pasują do różnych okazji. Wiele zależy od prywatnych preferencji, jednak badania naukowców wskazują na to, że picie kawy z ekspresu wpływa lepiej na zdrowie niż spożywanie parzonej. Dodatkowym atutem takiego rozwiązania jest to, że tak przyrządzony napój nierzadko lepiej smakuje. Kawę z ekspresu też szybciej przyrządzić. Jednak trzeba zakupić do tego specjalne urządzenie, które kosztuje co najmniej kilkaset złotych.
Jeżeli mowa o prozdrowotnych właściwościach kawy, trzeba przede wszystkim powiedzieć o ekspresie ciśnieniowym. Dzięki niemu ten napój będzie najzdrowszy. Taki ekspres sprawia, że mniej substancji szkodliwych przedostaje się do filiżanki. Warto dodać, że ekspres ciśnieniowy działa tak, że woda, która jest blisko wrzenia, przepuszczana zostaje pod wysokim ciśnieniem przez świeżo zmieloną kawę. Napój przygotowywany w takiej formie będzie bogaty we wszelakie antyoksydanty. Mowa tu o związkach o działaniu prozdrowotnym. W przypadku, gdy ekspres ciśnieniowy posiada wbudowany młynek, można wtedy uzyskać napój jeszcze bogatszy w cenne dla ludzkiego zdrowia antyoksydanty. Jest tak, gdyż świeżo zmielona kawa nie traci żadnych prozdrowotnych właściwości. W przypadku, gdy ekspres nie zawiera młynka, ziarna kawy najlepiej zmielić przy zastosowaniu dobrego młynka żarnowego tuż przed jej zaparzeniem. Celem jest to, żeby zawarte w niej związki nie uległy utlenieniu. Napój przygotowany w takiej formie będzie posiadał więcej antyoksydantów, a ponadto uzyska więcej aromatu oraz smaku. Dlatego kawa przyrządzana w ekspresie jest o wiele zdrowsza o tej parzonej.