Dawniej kawa była dobrem luksusowym, obecnie stanowi bardzo popularną używkę na całym świecie, którą można kupić niemalże wszędzie. Wystarczy wejść do pierwszego lepszego sklepu spożywczego lub nawet odwiedzić pobliską stację paliw, aby się o tym przekonać. Oczywiście jakość produktów w tego typu miejscach pozostawia wiele do życzenia. Na sklepowych półkach dominują kawy mielone. Są one relatywnie tanie, a ich cena jest adekwatna do oferowanej jakości. Nigdy nie można mieć pewności, z jakiego surowca powstała kawa dostępna w wersji zmielonej. Warto wobec tego zapłacić nieco więcej i kupić ziarna, najlepiej świeżo palone prosto ze sprawdzonej palarni.
Wystarczy spojrzeć na ceny na sklepowych półkach, aby przekonać się, że kawa ziarnista jest droższa od mielonej. Pojawia się jednak pytanie, z czego to wynika. Oczywiście kawa mielona jest niezwykle wygodna w użyciu, jeśli komuś się spieszy lub nie ma w domu młynka, to chętnie zdecyduje się na takie rozwiązanie. Wystarczy wsypać zmielone już ziarna i gotowe. Niestety jakość takiego surowca pozostawia wiele do życzenia. Najlepiej smakuje kawa zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem. Można liczyć w takim przypadku na wysokie walory smakowe i zapachowe. Nie trzeba nawet wydawać sporo pieniędzy na kawę klasy premium, czyli z segmentu speciality, aby się o tym przekonać.
Już sam sposób pakowania kawy mielonej wpływa na jej niższą cenę. Można wobec tego zaoszczędzić na zakupie, ale kosztem jakości. Kawa ziarnista to najlepsze rozwiązanie dla smakoszy. Jeśli ktoś pije czarny napój wyłącznie w celu pobudzenia, dostarczenia organizmowi szybkiego zastrzyku energii dzięki zawartości kofeiny, to może śmiało zdecydować się na opcję mieloną. Kawa ze świeżo zmielonych ziaren zawiera szereg cennych wartości odżywczych. Obfituje w naturalne olejki eteryczne. Szereg procesów zachodzących w mielonej kawie obniża jej jakość i cenę.
Kawa musi być właściwie przechowywana, jeśli ma zachować swoje walory smakowe i zapachowe. Niestety po zmieleniu ziaren dochodzi do ich utleniania. Tracone są także olejki eteryczne, ulatniają się one. Przekłada się to na coraz mniej intensywny smak i zapach. Mielona kawa zalega na magazynach sklepowych przez długi czas, to samo dotyczy produktów znajdujących się już na półkach. Kolejną kwestią jest jakość ziaren. Stosuje się ciemne palenie, aby zneutralizować smak. Prawda jest taka, że w większości przypadków kawa mielona powstaje z ziaren, które nie nadają się już do sprzedaży w całości. Są pokruszone, mają rozmaite wady, niejednolity kolor. Surowiec jest gorszego gatunku. Kluczowe staje się wobec tego zaopatrywanie w produkty wyłącznie ze sprawdzonego źródła, od znanego producenta. Kolejną kwestią jest to, że w mielonej kawie znajduje się szereg dodatkowych substancji, wypełniaczy. Zaliczyć można do nich przykładowo cykorię. To również sprawia, że tego typu produkt jest tańszy od kawy ziarnistej.
W przypadku kawy mielonej konsument nigdy nie ma pewności, co dokładnie się w niej znajduje. Pozostaje polegać na wiarygodności firmy, ale niestety sporo producentów stosuje nieuczciwe praktyki. Warto wobec tego być świadomym konsumentem, nawet jeśli wiąże się to z koniecznością poniesienia większych kosztów. Lepiej zapłacić więcej i mieć kawę wysokiej jakości. Warto poszukać sprawdzonej palarni kawy, która sprowadza surowiec bezpośrednio z plantacji. Kawa ziarnista zachowuje swoje wysokie walory smakowe i zapachowe dłużej, dlatego jest to doskonałe rozwiązanie dla smakoszy. Najlepszy efekt uzyskuje się po zmieleniu ziaren bezpośrednio przed przygotowaniem napoju. W ten sposób uzyska się maksymalną świeżość. Kolejną zaletą kawy ziarnistej jest to, że można zdecydować o grubości mielenia, a każdy ma przecież indywidualne preferencje. Grubość mielenia powinno się dostosować do czasu parzenia. Kontakt ziarna z gorącą wodą ma ogromny wpływ na walory smakowe. Inny sposób i poziom mielenia sprawdzi się podczas przygotowywania kawy w ekspresie ciśnieniowym, frenchpressie lub aeropressie.
Jeden kilogram kawy wystarczy do tego, aby przygotować nieco ponad 100 filiżanek pysznego napoju. Oczywiście znaczenie ma to, ile wsypuje się gramów surowca na jedną porcję. Najczęściej jest to od 7 do 12 g. Niektórzy wolą słabszy napój, inni preferują kawę esencjonalną, zawierającą sporą dawkę mocno skoncentrowanej kofeiny. Trzeba jednak pamiętać o tym, że taki napój mocno pobudza, dlatego nie należy przesadzać z ilością, szczególnie wieczorem. Mocna kawa wypita zbyt późno utrudni zaśnięcie. Trzeba liczyć się wobec tego z nieprzespaną nocą.