Kawa od wielu wieków spożywana jest przez ludzi z praktycznie całego świata. Świetnie pobudza, a ponadto dobrze smakuje. Jednakże wiele osób zastanawia się, czy wpływa ona na zwiększenie poziomu cholesterolu w ludzkim organizmie.
Pomimo że kawa sama w sobie nie zawiera cholesterolu, to może wpływać na jego poziom. Zależne jest to przede wszystkim od sposobu przygotowania oraz ilości, w jakich się ją spożywa. Cholesterol to organiczny związek, który niezbędny jest do odpowiedniego funkcjonowania organizmu człowieka. Norma w przypadku pełnoletniej osoby wynosi około 200mg/dl. Nieodpowiedni poziom cholesterolu zarówno jego nadmiar, jak i niedobór może powodować wiele różnych problemów zdrowotnych, dlatego każdy człowiek powinien dbać o jego odpowiedni poziom.
Warto zaznaczyć, że cholesterol występuje w tkankach oraz w osoczu krwi. Jest bardzo istotnym składnikiem błon komórkowych, a ponadto prekursorem syntezy kwasów żółciowych. Do tego trzeba doliczyć witaminy D oraz inne hormony steroidowe. Dobry cholesterol HDL, czyli High Density Lipoprotein to lipoproteiny wysokiej gęstości. Transportują one cholesterol obecny w osoczu oraz tkankach do wątroby człowieka, która kolejno eliminuje go z organizmu. W ciągu ostatnich lat powstało parę prac badawczych na temat czarnej kawy oraz cholesterolu.
Okazuje się, że sposób parzenia takiego napoju ma znaczenie!
Pewne typy kawy mogą przyczyniać się do wzrostu złego cholesterolu. Mowa tutaj przede wszystkim o espresso. Do tego dolicza się kawę parzoną po turecku oraz przygotowywaną po francusku. Okazało się też, że spożycie od czterech do sześciu filiżanek niefiltrowanej czarnej kawy przyczynia się do wzrostu poziomu złego cholesterolu we krwi od 0,26 do nawet 0,41 mmol/l
Według naukowców zielona kawa może podwyższać poziom cholesterolu we krwi. Odpowiedzialne są za to dwa związki: kafestol oraz kageol. Jest to informacja niepokojąca zwłaszcza w kontekście zalet picia zielonej kawy.
Warto dodać, że mleko ma też działanie antymiażdżycowe oraz immunostymulujące. Dlatego kawa z mlekiem nie powinna być zagrożeniem dla zdrowia ludzkiego! Okazuje się, że wysoki poziom cholesterolu HDL może przyczynić się do obniżenia ryzyka pojawienia się chorób serca oraz udaru mózg. Natomiast zły cholesterol LDL, czyli Low Density Lipoprotein to lipoproteiny o niskiej gęstości mogące gromadzić się na ścianach naczyń krwionośnych. Powstawanie złogów tłuszczowych ogranicza przepływ tlenu, a ponadto krwi, niezbędnych w celu odpowiedniej pracy serca człowieka. Picie kawy nie jest jednak do końca zdrowe dla organizmu.
Warto dodać, że mleko ma też działanie antymiażdżycowe oraz immunostymulujące. Dlatego kawa z mlekiem nie powinna być zagrożeniem dla zdrowia ludzkiego! Okazuje się, że wysoki poziom cholesterolu HDL może przyczynić się do obniżenia ryzyka pojawienia się chorób serca oraz udaru mózg. Natomiast zły cholesterol LDL, czyli Low Density Lipoprotein to lipoproteiny o niskiej gęstości mogące gromadzić się na ścianach naczyń krwionośnych. Powstawanie złogów tłuszczowych ogranicza przepływ tlenu, a ponadto krwi, niezbędnych w celu odpowiedniej pracy serca człowieka. Picie kawy nie jest jednak do końca zdrowe dla organizmu.
Czy wiesz, że...
Mleko jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu, lecz nie stanowi zagrożenia dla osób z hipercholesterolemią, czy zagrożonych groźną miażdżycą. Jest nawet wręcz przeciwnie, gdyż mleko zawiera związki o działaniu hipocholesterolemicznym. W skrócie obniża stężenie cholesterolu we krwi.