Kupuj świadomie - czyli jaką kawę wybrać?

Kawa to prawdziwy „napój bogów”, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie poranka, spotkań towarzyskich, czy ciężkiej pracy. Obecnie wybór mieszanek kawowych, ekspresów, jak i rodzajów kaw jest tak szeroki, że można spędzić całe życie na odkrywaniu smaków tego napoju. Poznaj niezwykłe ciekawostki na temat kawy i przekonaj się czym jeszcze ten napój może Cię zaskoczyć!

Odmiany kawy

Na smak kawy wpływa wiele czynników, a jednym z nich jest rodzaj ziaren. Arabika i robusta są najbardziej znanymi odmianami kawy i sięgamy po nie najczęściej.

ARABICA

Charakteryzuje się niską goryczką i wysoką
kwasowością
Posiada niską zawartość kofeiny (0,9-1,4%)
Zawiera wysoką ilość tłuszczy (6-9%) i c ukrów(15-17%).
Stanowi 70-80% światowego rynku kawy.
Najlepsze kawy segmentu specialty stanowiąziarna arabiki.

ROBUSTA

W jej smaku dominuje gorycz i jest niemal pozbawiona kwasowości.
Posiada wysoką zawartość kofeiny (1,8-4%).
Zawiera niską ilość tłuszczy (3-7%) i cukrów (10-11%).
Gwarantuje gęstą warstwę cremy na powierzchni naparu.
Jest mniej narażona na działanie szkodników.

Pochodzenie kawy

Naturalne uprawy kawy występują w tzw. Pasie Kawowym, który mieści się pomiędzy zwrotnikiem Raka i Koziorożca. Idealne warunki klimatyczne sprawiają, że kawę uprawia się w Ameryce Południowej i Środkowej,
Afryka
Kawa pochodząca z krajów afrykańskich cechuje się wyższą kwasowością niż ziarna z innych regionów. Charakteryzują ją nuty owoców cytrusowych, kwiatów czy rodzynek. Afrykańskie kawy pochodzą przede wszystkim z Etiopii, Kenii, Ugandy i Rwandy
Ameryka
Amerykańskie kraje, które produkują kawę, to głównie Brazylia, Kolumbia, Kostaryka, Gwatemala i Meksyk. Kawy z Ameryki smakują bardziej klasycznie i ciężko w nich wyczuć kwasowość. Charakteryzują się nutami orzechowymi oraz czekoladowymi.
Azja
Wietnam, Indonezja, Indie i Papua-Nowa Gwinea, to główni producenci kawy w Azji. Kawy z tych regionów mają bardzo niską kwasowość oraz charakteryzują się ziemistymi i leśnymi nutami.

Metody obróbki kawy

Obróbka na sucho (natural process)

Jest to najbardziej pierwotna metoda obróbki ziaren kawy, całkowicie pozbawiona wody. Kawy po obróbce
suchej posiadają bardzo słodki i intensywny aromat, a w ich smaku ciężko odnaleźć kwasowość. Dominują w nich nuty owoców tropikalnych i jagód, ale również czekolady lub kakao.

Obróbka na mokro (washed process)

Metoda obróbki kawy na mokro, w której do oddzielenia ziarna od miąższu wykorzystuje się specjalne maszyny przypominające młyn. W tym procesie ziarno jest pozbawione wszelkich pozostałości po owocu, a kawy obrobione w ten sposób mają lekki i bardzo czysty smak z wyraźną kwasowością

Obróbka honey

Jest połączeniem metody suchej oraz mokrej. Nazwa honey wzięła się od tego, że wyschnięte ziarna są ze sobą posklejane i wyglądają, jakby były oblane miodem. Kawy obrobione w ten sposób posiadają wysoką słodycz, bardzo owocowy profil i przyjemną kwasowość

Stopień palenia kawy

Intensywność palenia kawy również jest istotnym czynnikiem, który finalnie wpływa na jej smak. Im ziarna są dłużej palone, tym przybierają ciemniejszą barwę.

Kawa jasno palona

o lekko brązowym kolorze, posiada więcej kofeiny i jest bardziej
kwaskowa, niemal całkowicie pozbawiona gorzkich smaków.

Kawa ciemno palona

cechuje się dużą  goryczką i małą kwasowością. Ziarna tracą swoje naturalne nuty smakowe, a temperatura wpływa na spadek poziomu kofeiny.

Kawa ziarnista czy mielona

Kawę możesz kupić w postaci zmielonej lub całych ziaren. Pomimo tego, że kawa mielona i ziarnista może mieć ten sam skład, to z łatwością dostrzeżesz wyraźne różnice w ich smaku i aromacie

Ziarnista

• Zmielenie kawy tuż przed jej zaparzeniem
sprawia, że napar ma bogatszy smak i aromat.
• Posiadając kawę ziarnistą, to Ty decydujesz
o grubości jej zmielenia.
• Decydując o stopniu zmielenia kawy
ziarnistej, masz większy wybór metody jej
przygotowania.
• Szczelnie przechowywana kawa ziarnista
dłużej zachowuje swoją świeżość.

Mielona

• Szybki i wygodny sposób na zaparzenie kawy.
• Kupując kawę mieloną, nie decydujesz
o stopniu jej zmielenia.
• Masz dużo mniejszy wybór metod zaparzenia
kawy.
• Już w kilka minut po zmieleniu, kawa traci
swoje najlepsze właściwości smakowe

Metody przygotowania kawy

Ostateczny wpływ na smak Twojej kawy ma metoda jej przygotowania. Możemy rozróżnić wiele metod na przygotowanie wspaniałej kawy, a każda z nich ma swoje wady i zalety.

Ciśnieniowe

Pozwalają na przygotowanie wielu różnych napojów w tym włoskiego espresso lub mlecznego cappuccino.

Alternatywne

Pozwalają na przygotowanie wielu różnych napojów w tym włoskiego espresso lub mlecznego cappuccino.

Jak ocenić jakość kawy?

Jakość kawy można ocenić już po otwarciu opakowania i pierwszym kontakcie wzrokowym z ziarnami. Jeżeli ziarna wyglądają podejrzanie, są przypalone i pokruszone, to znaczy, że kawa jest słabej
jakości i nie zachwyci smakiem. Najlepsze palarnie sprzedają piękne ziarna bez defektów, które są  starannie selekcjonowane tak, aby mogły oferować nam to, co najlepsze.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram